Food preferences, body weight, and platelet-poor plasma serotonin and catecholamines

Ilana Blum, Liora Nessiel, Eran Graff, Ana Harsat, Uri Gabbay, Jacqueline Sulkes, Olga Raz, Yaffa Vered

פרסום מחקרי: פרסום בכתב עתמאמרביקורת עמיתים

11 ציטוטים ‏(Scopus)

תקציר

The possible relationship between body weight, food preferences, and plasma neurotransmitters was investigated in 96 healthy volunteers. The volunteers were divided into groups according to sex, body mass index, and food preferences. In all groups fasting platelet-poor plasma (PPP) norepinephrine and serotonin (5-HT) were examined. PPP-5-HT was low in obese individuals (x̄ ± SD: 51.7 ± 34.6 nmol/L) in comparison with lean individuals (94.31 ± 85.2 nmol/L: P < 0.01), in lean male carbohydrate cravers (22.7 ± 16.4 nmol/L) in comparison with protein cravers (132.9 ± 80.6 nmol/L; P < 0.005) and noncravers (64.7 ± 51.7 nmol/L; P < 0.05), and in obese male carbohydrate cravers (34 ± 22.7 nmol/L) in comparison with obese male protein cravers (98.8 ± 28.4 nmol/L; P < 0.001). In conclusion, PPP-5-HT might be seen as a peripheral indicator of processes linked with food consumption and food preferences.

שפה מקוריתאנגלית
עמודים (מ-עד)486-489
מספר עמודים4
כתב עתAmerican Journal of Clinical Nutrition
כרך57
מספר גיליון4
סטטוס פרסוםפורסם - אפר׳ 1993
פורסם באופן חיצוניכן

טביעת אצבע

להלן מוצגים תחומי המחקר של הפרסום 'Food preferences, body weight, and platelet-poor plasma serotonin and catecholamines'. יחד הם יוצרים טביעת אצבע ייחודית.

פורמט ציטוט ביבליוגרפי