מרכזי ייצור של סירי בישול ביהודה בתקופת הברזל 2

דוד בן שלמה, ליאורה בוזגלו

פרסום מחקרי: פרסום בכתב עתמאמרביקורת עמיתים

תקציר

מאמר זה יציג פרויקט מחקר רבגוני ומולטי־דיסציפלינרי בנושא ייצור סירי בישול ביהודה בתקופת הברזל 2 (1,000 – 586 לפנה”ס) וידון בו. המאמר יציג את עיקרי ממצאי המחקר עד כה, ובייחוד את הניתוח ההרכבי של 541 כלי בישול מתקופת הברזל 2 מ־ 11 אתרים ביהודה. המחקר כולל פטרוגרפיה ואנליזה כימית (NAA), נוסף על ניתוח טיפולוגי והקשרי וניתוח שיטות הייצור של הכלים. ממצאי המחקר המתמשך הזה מעלים מידע חדש ומעניין על מרכזי הייצור ועל התנועתיות (מוביליות) של סירי בישול ביהודה מתקופת הברזל 2. נראה כי רובם המכריע של סירי הבישול שנדגמו נוצרו מסוג דומה של חומר, שמקורו באדמות טרה רוסה. כך נמצא גם באתרים בצפון הנגב ובנחל באר שבע, שבהם סוג קרקע זה לא היה זמין באזור האתרים. יתר על כן, רבים מסירי הבישול שהופצו ברחבי יהודה יוצרו באזור ירושלים, לפי הפרופיל הכימי שנבדק (הקבוצה הכימית JleB, שיש לה מיקום גיאוגרפי מוגדר, לפי מחקרים קודמים). קבוצות אחרות עשויות לייצג מרכז ייצור נוסף בשפלת יהודה באזור לכיש. יש לציין כי סירי בישול מטיפוסים “אדומיים” נוצרו מחומר שונה. ההשלכות והמשמעויות העולות מדפוסי הייצור ומהתפוצה של סירי הבישול יידונו בקצרה. (מתוך המאמר)
כותר מתורגם של התרומהProduction Centers of Cooking Pots in Iron Age Judah
שפה מקוריתעברית
עמודים (מ-עד)133-162
מספר עמודים30
כתב עתמחקרי יהודה ושומרון
כרךל"ב
מספר גיליון2
סטטוס פרסוםפורסם - 2023

IHP Publications

  • ihp
  • אנליזה (כימיה)
  • ארץ ישראל -- ארכיאולוגיה -- תקופת המקרא (2200-586 לפנה"ס)
  • ארץ ישראל -- היסטוריה -- תקופת המקרא (2200 לפנה"ס- 586 לפנה"ס)
  • יהודה (אזור)
  • יהודה (ממלכה)
  • כימיה ארכיאולוגית
  • כלי בישול
  • כלי חרס עתיקים
  • מסחר -- היסטוריה -- עת עתיקה
  • נחל באר-שבע
  • פטרוגרפיה
  • קרקע -- היבטים גיאולוגיים וחקלאיים
  • תעשייה -- היסטוריה -- עת עתיקה
  • תקופת הברזל

פורמט ציטוט ביבליוגרפי