מרכזי ייצור של סירי בישול ביהודה בתקופת הברזל 2

Translated title of the contribution: Production Centers of Cooking Pots in Iron Age Judah

דוד בן שלמה, ליאורה בוזגלו

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

מאמר זה יציג פרויקט מחקר רבגוני ומולטי־דיסציפלינרי בנושא ייצור סירי בישול ביהודה בתקופת הברזל 2 (1,000 – 586 לפנה”ס) וידון בו. המאמר יציג את עיקרי ממצאי המחקר עד כה, ובייחוד את הניתוח ההרכבי של 541 כלי בישול מתקופת הברזל 2 מ־ 11 אתרים ביהודה. המחקר כולל פטרוגרפיה ואנליזה כימית (NAA), נוסף על ניתוח טיפולוגי והקשרי וניתוח שיטות הייצור של הכלים. ממצאי המחקר המתמשך הזה מעלים מידע חדש ומעניין על מרכזי הייצור ועל התנועתיות (מוביליות) של סירי בישול ביהודה מתקופת הברזל 2. נראה כי רובם המכריע של סירי הבישול שנדגמו נוצרו מסוג דומה של חומר, שמקורו באדמות טרה רוסה. כך נמצא גם באתרים בצפון הנגב ובנחל באר שבע, שבהם סוג קרקע זה לא היה זמין באזור האתרים. יתר על כן, רבים מסירי הבישול שהופצו ברחבי יהודה יוצרו באזור ירושלים, לפי הפרופיל הכימי שנבדק (הקבוצה הכימית JleB, שיש לה מיקום גיאוגרפי מוגדר, לפי מחקרים קודמים). קבוצות אחרות עשויות לייצג מרכז ייצור נוסף בשפלת יהודה באזור לכיש. יש לציין כי סירי בישול מטיפוסים “אדומיים” נוצרו מחומר שונה. ההשלכות והמשמעויות העולות מדפוסי הייצור ומהתפוצה של סירי הבישול יידונו בקצרה. (מתוך המאמר)
Translated title of the contributionProduction Centers of Cooking Pots in Iron Age Judah
Original languageHebrew
Pages (from-to)133-162
Number of pages30
Journalמחקרי יהודה ושומרון
Volumeל"ב
Issue number2
StatePublished - 2023

IHP Publications

  • ihp
  • Archaeological chemistry
  • Beersheba River (Israel)
  • Commerce -- History -- To 1500
  • Eretz Israel -- Antiquities, Biblical
  • Eretz Israel -- History -- To 586 B.C
  • Industries -- History
  • Iron age
  • Jews -- History -- 953-586 B.C
  • Judea (Region) (Israel)
  • Petrology
  • Pots
  • Pottery, Ancient
  • Soils

Cite this