Abstract
רקע: סביבת מזון היא ההקשר הפיזי, הכלכלי, הפוליטי והחברתי־תרבותי שבתוכו אנשים מבצעים החלטות בנוגע לרכישה, להכנה ולצריכה של מזון. נמצא כי קמפוסים אקדמיים ברחבי העולם הם סביבת מזון אוביסוגנית. מטרות המחקר: מיפוי של נקודות ממכר המזון באוניברסיטת אריאל ובקרבתה, ודירוג לפי איכות המזון המשווק בכל נקודה בעזרת כלי מדידה בינלאומי והשוואה להמלצות משרד הבריאות. שיטות: מופו נקודות ממכר המזון בקמפוס אוניברסיטת אריאל בשומרון (עד 0.5 ק"מ מהקמפוס). אותר כלי סיקור ייעודי לקמפוס (NEMS) Nutrition Environment Measures Survey והותאם להמלצות משרד הבריאות. נבחנו באמצעות הכלי נקודות ממכר מזון בסביבת המזון בקמפוס, ונערכה השוואה של מחירי מזון לפי סל מזון בריא. ממצאים: נבדקו 16 נקודות ממכר מזון. מחצית מנקודות הממכר שהוגדרו כ"מזון מהיר" צמודות למעונות הסטודנטים. הדירוג הגבוה ביותר במדד הבריאות ניתן לקטגוריית נקודות הממכר "לשבת" (5.5±2.08). ב-61% מנקודות הממכר נמכרו סלטים בריאים כמנה עיקרית. ב־50% מהנקודות נמצא שילוט המעודד אכילה שאינה בריאה, ו־75% מהנקודות עודדו צריכה של מנות גדולות. 41% מהנקודות דרשו מחירים גבוהים יותר עבור מזונות בריאים יותר. עלות של סל מזון בריא הייתה 747.41 ש"ח בממוצע, והעלות ב"שופרסל" הייתה נמוכה ב־23.5% בהשוואה ל"קמפוס מרקט". דיון ומסקנות: סביבת המזון בקמפוס אינה מקדמת בריאות. יש לבצע התערבויות לשיפור סביבת המזון בקמפוס ולקביעת סטנדרטים ורגולציה באופן שיוצגו חלופות בריאות במחיר הוגן ותוצע הזדמנות לאוניברסיטה להפוך לקמפוס מקדם בריאות. (מתוך המאמר)
Original language | Hebrew |
---|---|
Pages (from-to) | 63-74 |
Number of pages | 12 |
Journal | קידום בריאות בישראל |
Volume | 11 |
State | Published - 2023 |
IHP Publications
- ihp
- College students
- Education, Higher
- Health promotion
- Nutrition
- ha-Merkaz ha-universiṭaʼi Ariʼel be-Shomron