מאפיינים ייחודיים של אוכלוסיות גפן הבר והתרבות בגולן ובגליל

יעקב הניג, הודיה בראונר, אושרית רחימי, מריה סטנבסקי, אלישיב דרורי

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

ארץ ישראל נודעה כבר מימי קדם כמוקד גידול ענבים וייצור יין איכותי כחלק מרכזי מהחקלאות והתעשייה, ואף ידוע על קיומו של יצוא נרחב של יין איכותי מארץ ישראל. בכלל זה, מרחבי הגליל והגולן עשירים בממצאים המעידים על גידול גפן וייצור יין בתקופות שונות. תעשייה ענפה זו הצטמצמה מאוד לאחר הכיבוש המוסלמי של ארץ ישראל, שהחיל בארץ את האיסור על שתייה וייצור יין, ויתכן ועקב כך ננטשו זני ענבי היין. מסיבה זו ונסיבות היסטוריות נוספות, זהות זני הגפן ליין בהם נעשה שימוש בארץ בתקופות הקדומות כמעט ואינה ידועה. במאמץ לאתר זנים אלו, ערכנו סקר מקיף בכל רחבי ישראל בו נאספו מעל 60 זני גפן תרבות ייחודיים לישראל, וכן אוכלוסייה גדולה של גפן הבר. מאמר זה עומד על השונות הגנטית הגבוהה המאפיינת את אוכלוסיות גפן הבר והתרבות בגולן ובגליל ביחס לאוכלוסיות בשאר רחבי הארץ, ומעמיד השערה ביחס לביות אפשרי של גפן במרחב זה. כמו כן אנו מציגים את פוטנציאל ייצור היין מחלק מזנים אלו. (מתוך המאמר)
Original languageHebrew
Pages (from-to)7-18
Number of pages12
Journalאופקים בגאוגרפיה
Volume95
StatePublished - 2019

IHP Publications

  • ihp
  • Galilee (Israel)
  • Golan Heights (Israel)
  • Grapes
  • Plant genetics
  • Plant species
  • Plants, Cultivated
  • Wine

Cite this