יישום השקיה גרעונית מדייקת בכרמי איכות (קברנה סובניון) ביער יתיר

ישי נצר, יאיר היאט, דרור דותן, שראל מוניץ, יחזקאל הראש, אלון חורש, אלישיב דרורי, אילנה שטיין, אמנון שוורץ

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

באזור יער יתיר נטועים כרמי יין לייצור יינות איכותיים במיוחד. באזור שורר אקלים "צחיח למחצה" (semi-arid climate) והוא מאופיין במיעוט משקעים (255 מ"מ בשנה בממוצע) ובהתאדות גבוהה בקיץ. הגורמים שהניעו את המחקר היו תופעות שליליות שנצפו בכרמים: ירידה ביבולים, התייבשויות עלים נרחבות, הצטמקות גרגרים ועוד תופעות פיזיולוגיות שונות. האפשרות שמדובר בבעיות הזנה או הגנת הצומח נשללו בסדרת בדיקות שנערכו בעונת 2010 , טרם החל המחקר. בזני גפן אדומים דרושה עקת יובש כדי לעלות את ריכוזם של חומרי הצבע והארומה בגרגרי הענבים הדרושים לייצור יין איכותי( Bravdo et al. 1985). בבחינה מקדימה לפני שהחל המחקר, עלה כי מקור התופעות השליליות נובע ממשק מים לא תקין בצמח. בשל כך הועמד מחקר שבחן את ממשק ההשקיה הקיים (השקיה משקית) מול משטר השקיה מושכלת (מודל) שפותח לענבי יין אדומים. חמש שנים נבחן טיפול המודל המבוסס על תחשיבי גודל נוף ואקלים ועל שינוי מקדמי השקיה על פי השלבים הפנולוגיים. מתוצאות המחקר עולה שעל ידי יישום של מודל השקיה מושכל ניתן להשפיע על התפתחות הנוף ולשפר מאוד את גובה היבולים ואת חיוניות הצמח.
Original languageHebrew
Pages (from-to)281-291
Number of pages11
Journalמחקרי יהודה ושומרון
Volumeכרך כו
StatePublished - 2017

IHP Publications

  • ihp
  • Grapes
  • Irrigation
  • Quality assurance
  • Standardization
  • Wine
  • Yatir Forest (Israel)

Cite this