Abstract
הגפן התרבותית (Vitis vinifera) היא צמח רב-שנתי נשיר המשתייך למשפחת הגפניים (Vitaceae) ופרותיו משמשים למאכל, לצימוקים ולהכנת יין. הגפן, המוזכרת פעמים רבות בתנ"ך, היא אחד משבעת המינים שהתברכה בהם ארץ ישראל, והיא משולבת בביטויים רבים ובמונחים מקצועיים ייחודיים בשפה העברית, דבר המעיד על חשיבותה הכלכלית והתרבותית בתקופה הקדומה. מ"משל הכרם" המפורסם (ישעיהו ה, א-ו) אנו למדים כי רזי הטיפול בכרם היו ידועים לאבותינו הקדמונים, והם השקיעו מאמץ אגרוטכני רב כדי לקבל יבול איכותי. בימינו ענף הגפן משגשג, ושטחי ענבי היין בלבד מגיעים לכדי 55,000 דונם. כאז כן היום אזור ההר נחשב אזור מועדף מבחינת הגידול, ובסקירה הנוכחית ננסה להעריך מַהם הגורמים לכך אז והיום. במסגרת הנוכחית ננסה לתאר חלק מפרקטיקות הגידול ומונחי הגפן כפי שהם משתקפים בתנ"ך בהשוואה לפרקטיקות הגידול ולמינוח המקצועי המקובלים כיום. (מתוך המאמר)
Original language | Hebrew |
---|---|
Title of host publication | כנס מחקרי חברון ויהודה ד' (קובץ בעריכת יורם אלמכיאס ומוריה פרג‘ון) |
Place of Publication | קרית ארבע-חברון |
Pages | 123-135 |
Number of pages | 13 |
State | Published - 2015 |
IHP Publications
- ihp
- Grapes
- Agriculture, Ancient
- Hebron Region (West Bank)