TY - JOUR
T1 - מגדר, דת וטכנולוגיה חדשה: תפיסות, עמדות, דפוסי התנהגות ושימוש באינטרנט בקרב נשים חרדיות העובדות בסביבות עבודה ממוחשבות
AU - נריה-בן-שחר, רבקה
AU - לב און, אזי
PY - 2013
Y1 - 2013
N2 - שיטת המחקר: שאלונים המאמר עוסק בדפוסי הדחייה והאימוץ של טכנולוגיה חדשה בקרב קהילה שמרנית וסגורה, באמצעות חקר תפיסותיהן של נשים חרדיות העובדות בסביבות עבודה ממוחשבות. נבחנות עמדותיהן כלפי האינטרנט ונבחנים השימושים שהן עושות בו. נשים אלה, היוצאות לעבוד כדי לפרנס את משפחותיהן ואת בני זוגן לומדי התורה, משלבות בין המסורת למודרנה, בין שמרנות לחדשנות. הן אמנם נמצאות במתחם עבודה שבו נשים חרדיות בלבד, אולם הן מועסקות לרוב בחברות בבעלות חילונית, ובמקצת מקומות העבודה יש חיבור לאינטרנט. שאלות המחקר עוסקות בתפיסת הנשים החרדיות את מקומו של האינטרנט בחברה החרדית ובחייהן האישיים, בדפוסי ההתנהגות שלהן ובקשרים הווירטואליים שהן יוצרות באמצעותו, בפער בין תפיסותיהן לדפוסי ההתנהגות שלהן ובקשר בין השכלת האישה, עיסוק בן הזוג וארץ הלידה לבין תפיסת מקומו ותפקידו של האינטרנט בחברה החרדית ובחייהן של הנשים. בחינת העמדות האידאולוגיות של הנשים כלפי האינטרנט מלמדת על תפיסות דתיות שמרניות, המבוססות על הדת הממסדית המיוצגת בדברי הרבנים. הנשים תופסות את האינטרנט ככלי המסכן את החברה החרדית ומאיים על גבולותיה. עם זאת, ברמה המעשית מצאנו שכמעט לשני שלישים מהנשים יש מחשב בבית ולמחצית מבעלות המחשב יש בביתן חיבור לאינטרנט. כשליש מכלל הנשים יוצרות קשרים באמצעות האינטרנט, בעיקר עם נשים אחרות. ממצאי המחקר מלמדים גם על פער ניכר בין עוצמת עמדתן של המשתתפות שהאינטרנט עלול להחליש את רמת הדתיות של החברה החרדית לבין עוצמת תחושתן שהאינטרנט מחליש את דתיותן הן. בחינת המשתנים החברתיים-כלכליים מלמדת על הקשר שבין פתיחות אידאולוגית והתנהגותית כלפי האינטרנט לבין דפוסי התנהלות, הבאים לידי ביטוי למשל בהשכלת האישה ובתעסוקת בן זוגה.
AB - שיטת המחקר: שאלונים המאמר עוסק בדפוסי הדחייה והאימוץ של טכנולוגיה חדשה בקרב קהילה שמרנית וסגורה, באמצעות חקר תפיסותיהן של נשים חרדיות העובדות בסביבות עבודה ממוחשבות. נבחנות עמדותיהן כלפי האינטרנט ונבחנים השימושים שהן עושות בו. נשים אלה, היוצאות לעבוד כדי לפרנס את משפחותיהן ואת בני זוגן לומדי התורה, משלבות בין המסורת למודרנה, בין שמרנות לחדשנות. הן אמנם נמצאות במתחם עבודה שבו נשים חרדיות בלבד, אולם הן מועסקות לרוב בחברות בבעלות חילונית, ובמקצת מקומות העבודה יש חיבור לאינטרנט. שאלות המחקר עוסקות בתפיסת הנשים החרדיות את מקומו של האינטרנט בחברה החרדית ובחייהן האישיים, בדפוסי ההתנהגות שלהן ובקשרים הווירטואליים שהן יוצרות באמצעותו, בפער בין תפיסותיהן לדפוסי ההתנהגות שלהן ובקשר בין השכלת האישה, עיסוק בן הזוג וארץ הלידה לבין תפיסת מקומו ותפקידו של האינטרנט בחברה החרדית ובחייהן של הנשים. בחינת העמדות האידאולוגיות של הנשים כלפי האינטרנט מלמדת על תפיסות דתיות שמרניות, המבוססות על הדת הממסדית המיוצגת בדברי הרבנים. הנשים תופסות את האינטרנט ככלי המסכן את החברה החרדית ומאיים על גבולותיה. עם זאת, ברמה המעשית מצאנו שכמעט לשני שלישים מהנשים יש מחשב בבית ולמחצית מבעלות המחשב יש בביתן חיבור לאינטרנט. כשליש מכלל הנשים יוצרות קשרים באמצעות האינטרנט, בעיקר עם נשים אחרות. ממצאי המחקר מלמדים גם על פער ניכר בין עוצמת עמדתן של המשתתפות שהאינטרנט עלול להחליש את רמת הדתיות של החברה החרדית לבין עוצמת תחושתן שהאינטרנט מחליש את דתיותן הן. בחינת המשתנים החברתיים-כלכליים מלמדת על הקשר שבין פתיחות אידאולוגית והתנהגותית כלפי האינטרנט לבין דפוסי התנהלות, הבאים לידי ביטוי למשל בהשכלת האישה ובתעסוקת בן זוגה.
UR - https://uli.nli.org.il/discovery/search?vid=972NNL_ULI_C:MAIN&query=lds05,contains,000827145
M3 - מאמר
SN - 0025-8679
VL - 49
SP - 272
EP - 306
JO - מגמות: רבעון למדעי ההתנהגות
JF - מגמות: רבעון למדעי ההתנהגות
IS - 2
ER -